Om avlivning hund/katt
Vi hjälper dig gärna hemma hos er när det är dags att ta farväl av ditt älskade djur. Vi anpassar oss till hur ni helst vill ha det, du känner ditt djur bäst. Kanske vara i din famn? Kanske på sin favoritfilt? Eller ute i trädgården? Vi eftersträvar att göra avskedet så lugnt och fint som möjligt.
Känner du dig osäker på när det är dags? Läs mer här
Innan besöket vill vi att ni skriver ut blanketten ”Medgivande om avlivning av husdjur” eller ”Fullmakt, medgivande om avlivning av husdjur” (Om djurägaren inte är med själv), denna ska vara ifylld när vi kommer. Vi har med oss chipläsare för id-kontroll.
Du behöver kanske också kontakta ditt djurs försäkringsbolag ifall djuret har livförsäkring som ska användas och höra vad de kräver – ibland behövs tidigare journaler från andra kliniker som behöver beställas hem för en sammanställning till försäkringsbolaget. Meddela oss innan ifall du behöver hjälp med intygsskrivning.
Det kan vara bra att ha tänkt igenom några praktiska saker och vara förberedd,- vill ni vara med hela tiden eller endast tills hunden/katten fått sin lugnande spruta? Vilka ska vara med, har ni barn? De får gärna vara med, och det kan vara bra att förbereda dem lite innan besöket. Har ni flera djur? Det är bra om de inte är med under avlivningen, men om de var nära får de gärna träffa det avlivade djuret efteråt, så de vet vad som hänt och slipper leta/bli oroliga efteråt.
Vill ni ta hand om kroppen själva, köra den till kremering eller begrava den? I såfall behövs kanske tillstånd från kommunen.
Vill ni att vi tar hand om eftervården gör vi gärna det (vid vikt över ca 20 kg önskar vi hjälp att bära till bilen, vi har då med en mjukbår). Vill ni ha gemensam kremering med andra djur eller separat kremering och få hem en urna med ert djur?
Vid separat kremering där vi ombesörjer eftervården, hämtas askan efter ett par dagar på krematoriet (Djurkremeringen Sysav, vardagar 8-12).
Innan vi kommer kan det vara bra att ha rastat hunden om det är möjligt.
Under besöket börjar vi med att hälsa på dig och ditt djur, därefter följer lite administration med journalföring och betalning, så att det är avklarat och vi kan fokusera på det som komma skall.
Hunden/katten kommer få en spruta, normalt sett under huden i nacken nära huvudet som gör att den sövs precis som inför en operation. Den börjar med att bli lugn och trött, efter en liten stund somnar den djupt, och efter ytterligare en liten stund känner den ingenting. Vi kommer kontrollera att den är väl sövd innan vi går vidare. Under denna tid som djuret blir trött och somnar får du/ni gärna kela och gosa så mycket du/ni vill och ge godis om den tycker om det. Härefter ger vi en överdos av narkosmedel in i vänstra sidan av bröstkorgen (i hjärtat), och vi lyssnar med stetoskop tills hjärtat är alldeles tyst.
Behöver ni en stund själva med ert djur nu går det bra, därefter följer en svepning som vi gör tillsammans, kanske vill ni ha hunden/kattens egna favoritfiltar och leksaker med, annars går det bra med lakan/handduk/filt. (Meddela innan om ni vill att vi har med svepfilt vid besöket. Pris 75kr.)
Hela besöket tar ca 45min – drygt en timme ungefär.
Bra att veta, som vi också kommer gå igenom innan, är att första sprutan kan svida lite, och några djur kan må lite illa av lugnande sprutan, speciellt katter och/eller om de har ätit mycket innan. Det är dock ovanligt att de kräks. En fördel är att inte ha så full mage vid besöket. En annan sak är att nästan alla djur har öppna ögon när de sövs och när de dör. Ibland kan det vara bättre att ge den första lugnande sprutan kanske i djurets lårmuskel istället, situationen och djurets sinnestämning får avgöra.
Efter insomnandet kan det förekomma så kallade ”agonala suckar”, djupa, halvsnabba suckar – det är reflexer i andningscentrat i hjärnan som ”laddar ur” kan man säga. Eller så kan man se att djuret börjar andas lite snabbare en kort stund när hjärtat slutar slå. Andningen är det sista som upphör vid avlivningen.
När kroppens alla muskler slappnar av, kan det även läcka kroppsvätskor, därför är det bra om djuret är rastat innan vi kommer, och att den ligger på en plats som är tvättbar.
Alla hundar ska avregistreras i Jordbruksverkets HUNDREGISTER >>LÄNK
Har ni frågor är ni välkomna att höra av er <3
Övrigt:
–urnor, via sysav, se utbud under prislistan
–Djurminneslund för hund och katt utanför Lund (Storegård) dit ni kan gå och minnas er kära vän. Kontakta oss för mer info.
-För dem som själva vill ombesörja att köra sitt djur efteråt, finns Djurkrematoriet Sysav vid Spillepengen i Malmö. Där hämtas också askan om djuret ska kremeras separat, och det går bra att välja urna på plats.
-Vid tider på dygnet när detta är stängt, kan man mot avgift få lämna in sitt djur till Malmö Djursjukhus, så ombesörjer de eftervården och kontakten med dig. Djursjukhuset Malmö 040-552200
Utgår från Malmö
Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne
Öppettider
Måndag-Fredag
8:30-16:00
Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.