Om avlivning
Innan besöket vill jag att ni skriver ut blanketten
”Blankett för medgivande om avlivning av häst” eller ”Fullmakt, Blankett för medgivande om avlivning av häst”, denna ska vara ifylld när jag kommer. Jag har med mig chipläsare för id-kontroll. Se länkar nedan. Du behöver ha med hästpasset vid besöket också.
Du behöver kanske också kontakta ditt djurs försäkringsbolag ifall djuret har livförsäkring och höra vad de kräver – ibland behövs tidigare journaler från andra kliniker som behöver beställas hem för en sammanställning till försäkringsbolaget. Meddela mig innan om du behöver hjälp med intygsskrivning.
Det kan vara bra att ha tänkt igenom några praktiska saker och vara förberedd,- vill ni vara med hela tiden eller endast tills hästen har fått sin lugnande spruta? Om ni inte vill vara med under själva avlivningen, kan det vara bra att fråga någon vän som vill hjälpa till att hålla i hästen under besöket. Ska fler vara med, har ni barn? De får gärna vara med, och det kan vara bra att förbereda dem lite innan besöket om hur det kommer gå till och vad som kommer att hända. Vill ni begrava hästen själva, eller ska den tas omhand ? Ska den begravas behövs till exempel tillstånd från kommunen innan det är dags. Ska den tas omhand, kan det vara bra att ha kontaktat en firma för detta så att de kan komma så snart som möjligt efter att hästen har somnat in. Nedan finns några kontaktuppgifter för borttransport. Kostnad för detta debiteras direkt till dem ni väljer.
Om hästen kommer ligga några timmar eller över natten, kan det vara bra att ha en stor pressenning att täcka den med, så inga vilda djur kan komma åt den.
Under besöket börjar jag med lite administration med journalföring och betalning och förberedelser med material, så att det är avklarat och vi kan fokusera på det som komma skall, och ni i lugn och ro får lov att sörja efteråt. När administrationen är klar går jag in och hälsar på din häst.
Om hästen ska somna in med spruta, kommer jag först att ge en lugnande spruta, och därefter sätta en permanentkanyl i halsvenen. Sedan går vi till platsen där den ska få somna in.
Ska den sövas först, så får den först sprutor med sömnmedel så att den lägger sig ner. När den ligger ner och sover djupt, ger jag en överdos av narkosmedel som hjärtat stannar av. Jag lyssnar därefter med stetoskop för att höra att hjärtat har stannat. Ibland kan hästen efter att hjärtat stannat ligga och dra några suckar, det är när kroppen och andningen (som är det sista som upphör), ”laddar ur”. När kroppen slappnar av, kan det även läcka kroppsvätskor såsom urin och avföring, ibland kommer det även blod eller vätska från näsborrarna. Det kanske kan se lite obehagligt ut, men är inte onormalt.
Om hästen inte ska sövas först, kommer jag istället för sömnmedel ge överdosen av narkosmedel. Det är bra att inte stå för nära, för hästen blir nu snabbt trött och faller snabbt därefter i marken. Den är inte vid medvetande längre när den faller. När den ligger ner, kommer jag att lyssna på hjärtat för att höra att det stannar. Andningen är det sista som upphör, och ibland kan hästen dra djupa suckar, så kallade ”agonala suckar” efter att man gett avlivningsvätskan. Hästen är inte vid medvetande, utan det är bara kroppens ”urladdning”, man kan ibland även se muskler som ”twitchar” lite. När kroppen slappnar av, kan det även läcka kroppsvätskor såsom urin och avföring, ibland kommer det även blod eller vätska från näsborrarna. Det kanske kan upplevas lite obehagligt, men är bra att veta att det kan ske och är inget onormalt.
Om den ska avlivas mekaniskt med bultpistol kommer jag att först ge den en lugnande spruta, därefter går vi till platsen som den ska få somna in på. Jag för bulten mot pannan och direkt när jag tryckt av faller hästen omedelbart i marken, den blir medvetslös direkt. Detta är bara en bedövningsmetod – härefter måste jag skära i halsen så att blodet rinner ut, det är detta som hästen dör av. Det kommer ofta mycket blod, och det kan vara bra att lägga till exempel kutterspån över blodet efteråt. En del hästar får ”urladdningar” när de bultats, och nervsystemet ”laddar ur” genom att den ibland ligger och galopperar eller sprattlar en liten stund. Hästen är inte vid medvetande, men det kan vara bra att veta att det kan hända. När kroppen slappnar av, kan det även läcka kroppsvätskor såsom urin och avföring, ibland kommer det även blod eller vätska från näsborrarna.
Ibland går det inte alltid som planerat – men allt som oftast gör det det. Hästen kanske har dålig blodcirkulation av olika anledningar eller sjukdom, den kanske inte reagerar som de flesta hästar gör på avlivningsvätskan och rent av inte dör av den (det finns hästar som är mer ”resistenta”!), den kanske gör något oförutsett eller annat som kan hända som vi inte kan veta på förhand – då måste jag ha en alternativ plan. Ibland kan det bli nödvändigt att efter att ha sprutat hästen få fylla på med mer avlivningsmedel, ibland rakt in i hjärtat ifall det hänt något med halskanylen, och ibland behöver jag skjuta den med bultpistol – därför kommer jag alltid ha en bultpistol redo ifall det otänkbara sker. Det är ovanligt, nästan alltid går det som planerat, men kan som sagt hända så det är bra att veta om det och varför jag i såfall gör som jag gör – jag hinner inte alltid berätta samtidigt även om jag kommer försöka att göra det.
Efteråt tar jag bort kanyler och torkar rent så gott det går, kanske lägger vi hästens filt eller täcke över den. Behöver ni sörja får ni gärna göra det nu, har ni frågor eller tankar om besöket får ni gärna fråga. Kommer ni på frågor efteråt går det bra att höra av er, jag hjälper er gärna i er svåra stund <3
Regler för nedgrävning av död häst: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/produkterfrandjur/nyaregler.4.174c24d814add5946048c05e.html
Kontaktuppgifter, priser m.m för omhändertagande av hästkroppen:
-Svensk Lantbrukstjänst: www.svensklantbrukstjanst.se;
-Trotjänartjänst: www.trotjänartjänst.se
-hästkrematoriet i Munka-Ljungby, för kremering av häst: www.hastkrematoriet.se
-Djurambulansen i Skåne; www.djurambulans.org
-Djurambulansen Lars Andersson; www.djurambulansen.se
Utgår från Malmö
Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne
Öppettider
Måndag-Fredag
8:30-16:00
Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.