När det är dags att ta farväl…?

Jag träffar ofta djurägare som undrar när det är dags att låta avliva sitt djur, hur vet man egentligen när det är dags?

Djuret är gammalt, kanske sover mer än vanligt, går stelt, men den hälsar ju och viftar på svansen? Den äter ju som den brukar?

Att ta beslutet om att låta sitt djur få somna in är bland det svåraste man måste fatta som djurägare, innerst inne vet en kanske att det är tid – men är man redo att släppa taget själv…? Bara lite till? Tänk om den börjar må bättre bara om man gör si eller så..?

Jag hjälper dig gärna med att fatta ditt svåra beslut om det känns för tungt. Är det dags nu eller kan man göra något? Vad finns det att göra och vad innebär det för djuret och för dig som djurägare?

Tillsammans går vi igenom hur ditt djur mår och beter sig och eventuella kliniska symptom, vad som har hänt med mera. Jag kommer ställa frågor som ger mig en helhetsbild om ditt djur. 

Jag diskuterar med dig utifrån det jag hör, och kanske ser och känner om du vill att jag ska undersöka den innan. Därefter tar jag hänsyn till djurets ålder, vad provtagning och eventuell möjlig behandling innebär för just ditt djur – med största hänsyn till djurets livskvalitet och vad man uppnår med provtagningar och behandling och vad det innebär även för dig – både i tid och ekonomiskt. 

Min erfarenhet (både personliga och via många djurägare) är att när beslutet är fattat att djuret bör få somna in inom närmsta framtiden, så blir väntan på avlivningsdagen bara tung. Sorgen att låta det ske nu jämfört med att vänta är lika stor/tung, men med skillnaden att om man väntar får man uppleva ett djur som mår allt sämre/blir sjukare under tiden. Och ditt samvete får jobba med det. Och inte minst, för vems skull vill du vänta?

Dessutom kommer varje dag bli en påminnelse om att djuret snart ska få lämna jordelivet och mest frambringa sorg och skuld, så varför dra ut på det då? Bättre att inte dra ut på det och minnas ett djur som mådde förhållandevis ok till slutet men där prognosen för god livskvalitet/överlevnad/utan smärtor/tillfrisknande ser mörk ut.

Och något ingen får glömma i det hela, är att vi har en djurskyddslag som säger att inget djur få åsamkas lidande i onödan, -så om smärtstillande/behandling inte är möjlig finns inte så många alternativ kvar att välja på, tyvärr.

Här hittade jag en sida med mer bra information om när man vet att det är dags att säga farväl, om du vill läsa mer.

Hör gärna av dig om du har frågor eller önskar prata om det svåra med någon som kan hjälpa till att se klart på situationen.

Vänliga hälsningar, Christine <3

 

 

* När vi inte har tid med fler hemavlivningar eller ni
önskar hjälp med hembesök till smådjur
kan ni vända er till någon av följande:

-Veterinär Tina Elmér www.veterinarelmer.se

-Veterinär Cecilia Brahme www.veterinarenifjelie.se

-Sverre Seierstad VeteriNära Falsterbo www.veterinara.nu

-Tanja Svaerke Veterinären i Bunkeflostrand www.tsvet.se

-Veterinär Tenna Ware, Näset, ltvet.se

-Annie Söderlund, Lundabygdens Hemveterinär www.lbhemveterinar.com

Utgår från Malmö

Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne

Öppettider

Måndag-Fredag
8:30-16:00

Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.