Om betsling- vilket bett ska jag välja till min häst?

Det finns många traditioner och florerande ”sanningar” därute om hur bett ska passas in i en hästmun. Exempel är att det ska vara två veck i mungipan, att tjockare bett är snällare, de ska sticka ut 1cm utanför mungiporna och att nosgrimman ska sitta åtspänt så att hästen inte ”lär sig” att lägga tungan över bettet.

Vi undersöker många munhålor varje år, och tyvärr ser vi skador i munnarna (mjukdelar och tänder) orsakade av fel tillpassade bett- och det vill vi hjälpa till med!

Vi är medlemmar i NCEDs internationella bettgrupp* och deltar årligen på internationella hästtandvårdskonferenser och där är nästan alltid uppdateringar och diskussioner om hur man bör (och inte bör) betsla sin häst optimalt. Kollegor delar med sig av både ny forskning och egna erfarenheter, och sedan vi började med betseltillpassning som en del av hästens munhåleundersökning så ser vi inte några skador i våra patienters munnar mer!

Ett bett som är anpassat till hästen skadar den inte i munnen, såvida man inte är våldsam, stum eller hård i kontakten i handen till den. Ett bett som hästen trivs med håller hästen stilla i munnen och söker kontakt till (förutsatt att din hand erbjuder en fin, lätt och mjuk kontakt till hästens mun).

Vi jämför ofta med att  prova skor på oss själva. En sko ska sitta an runt foten – inte glappa eller klämma, den ska vara följsam och passa vår fot. Bara för att vi är två personer med samma skostorlek betyder inte det per automatik att vi föredrar att ha på oss samma typ av sko, för att våra fötter och egna preferenser är olika. Samma gäller för storlek och passform – står vi bid en skohylla fylld av olika skor med vår storlek, så innebär ju inte det per automatik att vi trivs i alla?

Detsamma gäller för hästen! Alla hästmunnar är olika och hästarna föredrar olika saker – så det viktigaste när vi provar nytt bett som borde passa i storlek och form är att ”fråga hästen” – vad tycker den?

Hästen ska inte gapa, lägga tungan över, dra i tyglarna, tugga eller fippla med bettet – det ska ligga stilla och avslappnat i hästens mun. Prova ett bett över några dagar så det hinner belasta munnen.

Om hästen visar symptom – så är det antingen bettet eller handen som behöver ändras – ibland både och.

Det är toppen att göra en betselutprovning i samband med en munkoll då hästen får lugnande – munnen blir då avslappnad (precis som den bör vara även vid arbete) och man kan dra i bettet och känna i munnen hur bettet belastar vävnaderna samtidigt, och känna hur stor plats och form hästens mun har. En del hästar har inte ens plats för tjockare bett än 10 mm, och andra har hur mycket plats som helst. En vaken häst gillar oftast inte att bli pillad i munnen på och kommer gapa och greja, – då är det svårare att prova bett.

På denna sidan har vi summerat lite steg för steg hur vi gör en betseltillpassning och vad som är bra att tänka på, samt delar med oss av lite länkar till filmer och sidor om bett som vi tycker är väldigt bra!

Och vi föreläser gärna om betseltillpassning,
kontakta oss för mer information!

Vi har med oss bett vid munhåleundersökningarna
– individuell betseltillpassning ingår!

*NCEDs bettgrupp: Nordic College of Equine Dentistry har en bettgrupp där Christine är ledande. Meningen med gruppen är att samla kollegor inom området och hjälpa till i världen med vad optimal betseltillpassning är baserat på forskning och vetenskap, och därigenom kunna påverka till exempel tävlingsreglementen, betseltillverkare, sprida kunskap och påverka hästvälfärden till det bättre.

Läs mer på nced.se

Betseltillpassning, steg-för-steg:

1: Vi brukar börja med (när hästen har fått lugnande efter tandkontrollen) att känna med pekfingrarna mot varandra som ett bett i hästens mun när den är stängd, för att märka hur mycket plats hästen har för att ha ett bett där. Här märks direkt om lanerna i överkäken till exempel trycker mot fingrarna, då kan den inte ha ett rakt bett eller bett med ledade ringar som står uppåt för de kommer orsaka tryck, eller om gommen är låg, ”hård” eller hur mycket tungan tar plats.

Illustration av olika hästars olika plats i munnen, mellan över-och underkäke.

Olika tjocklekar på raka roterande bett i samma hästmun. Det översta (från Anders Eriksson) är 10 mm tjockt, det undre till vänster ett 12mm tjockt från Hööks.

Notera hur Hööksbettet trycker mot benkammen i gommen på bilden längst till höger på denna häst, som har en ”tight” mun.

Hööksbettet i olika hästmunnar – på hästen till vänster trycker det i gom, på hästen till höger, som har större plats i sin mun, är det gott om plats för detta bett.

2. Nästa steg är att känna hur eftergivliga mungiporna är och hur mjukt eller hårt bettet ligger mot mungiporna.

Optimalt är att det ligger med mjuk kontakt utan att ”dra” i mungiporna.

  • Om bettet är för ”högt” uppdraget så att mungiporna ”smilar” kommer mungipan att klämmas mellan bett och tand vid minsta tygeltag.
  • Mungippan är också känslig för tryck och får lätt strypt blodflöde/syrebrist, det visar sig som att mungiporna förlorar sitt pigment och det uppstår vita fläckar där. Över tid förtjockas vävnaden och spricker lättare.
  • Dessutom, om hästen alltid har uppdraget bett, blir det som en permanent förhållning – hur ska den kunna känna din eftergift på ett bra sätt då? (Jämfört med om bettet ligger med mjuk kontakt)
  • Spänd kontakt i mungipor av sidostyckena kommer också göra att trycket av tränset i nacken är stort – du ska lätt kunna få in fingrar här. Hästen är känslig i nacken bakom öronen och har många nerver i detta område. Ett tryck där ger spänningar, och skulle kunna jämföras som att du själv red med för trång ridhjälm.

Bettet ska alltså ligga med mjuk mungipekontakt, men akta så inte bettet hamnar vid eventuella hingsttänder som kan ge obehag! Du kan känna utanpå kinden var främre kindtanden börjar – du ska helst få plats med två fingrar mellan bettet och tanden.

Två fingrar ska få plats mellan bett och främre kindtand, som kan kännas från utsidan av ansiktet.

Bettet ligger med mjuk mungipekontakt.

Notera var hingstbetarna/canintänderna sitter om hästen har såna,
så inget bett hamnar mot dem!

Undantag: shetlandsponnies, de har sina kindtänder vid mugiporna och kan vara svåra att hitta bett till, likaså arabhästar som har korta mungipor och där bettet lätt hamnar vid hingsttänder om sådana finns.

3. Nästa steg– bettets längd. Det ska ligga an mot mungiporna utan att klämma, och när du håller det sträckt ska det inte sticka ut på någon sida. Ett bett med rörliga ringar kan härmed nypas, så jag brukar rekommendera fasta ringar.

Är bettet för långt, kommer det ligga mot mungiporna men bli lite ”hängande” inne i hästens mun. Där, i gommen, finns reflexer som har fysiologisk funktion när hästen äter att föra maten mot kindtänderna när det trycker där. Ett bett som trycker där (speciellt om det har stora ledade delar) kommer således orsaka hästen obehag och utlösa reflexerna så att hästen ”flippar” bettet bakåt, så det hamnar mellan kindtändera om och om igen, och orsaka slitage där.

Bilderna visar hur bettet sliter på tänderna när hästen flippat det bakåt (över resp. Underkäke), samt tänder där bett slitit ner dem, vilket är mycket vanligt. Går det långt så är slitaget så starkt så pulpan blottas på tandytan.

Tips på självgranskning av hur man själv håller sin hand när man rider!

Genom att hålla i ett bett när du rider, så kan du själv se hur mycket din hand rör sig. Lika mycket rör det sig framme i hästens mun!

Du kanske tror att du är stilla, för att din hjärna tror det,
testa detta och få ”facit”!

(Foto: Heidi Nielsen)

Vänster: bettet ligger perfekt- trycker varken in eller sticker ut

Mitten: bettet för långt

Höger: när det hålls sträckt, och ena sidan är perfekt, ses att bettet är för långt i andra sidan. Det ska ligga ”Perfekt” på bägge sidor när bettet hålls rakt.

Bilder hur hästen själv flippar (eller ”tuggar”) på bettet så det sliter ner främre kindtänderna. Bilden längst ner till höger har det slitit så mycket så pulpan blottas. Detta orsakas oftast av för långa bett som triggar reflexer i hästens mun (i gommen).

Film på när hästen flippar bettet. Detta blir en ”olat” som kan behöva brytas med oledat bett som ligger utan att trycka i sig självt.

4. Övrigt om betsling:

-Bra att tänka på:

Använda huva: kanske behöver din häst huva mot flugor eller på tävling – tänk då på att anpassa huvudlaget, annars kommer det sitta mycket tightare runt hästens huvud och mun!

-ett tredelat bett bör ha de ledade ringarna så att de blir ”liggande” mot tungan, inte stående- då kommer de trycka onödigt hårt mot gom och laner. Känn med fingret mellan gom och de ledade ringarna när hästen har munnen stängd. Trycker det någonstans? Ta i tyglarna i den riktning de normal är när du rider – hur belastar det nu?

På fotona illustrerar jag hur jag menar. På andra bilden är det det översta bettet som har ledade ringar som blir liggande i hästens mun, alltså det bett som är bäst.
Bra att tänka på när man köper tredelat, då jag inte är säker på att bettillverkarna har gjort det.

Ett mycket fint och bra bett för de flesta hästar, nytt från 2024 från Hööks!

Anpassa huvudlag vid användning av luva, så inte tränset blir för tight

Vänster överst: bett med ”Stående” ledade ringar- dessa trycker mot gommens benkam (högra bilden) framförallt vid tygeltag och kan av hästen upplevas obehagligt. Mitten; bild med liggande ledade ringar, detta bett blir mer följsamt mot munnens vävnader.

Två bett med liggande ledade ringar- för hästar med mycket låg/tight gom kan även det övre bettet till vänster trycka med sin mittdel, särskilt om den är lång/stor, se bild i mitten. Då passar det undre bettet fint, högra bilden.

Raka/oledade bett: klämmer inte, men kan om det är för långt glida i munnen, och det blir som en ”gungbräda” mot hästens laner i underkäken. Ju bredare ju mer ”häv” i sidorna, och kan då med mindre kraft i tygeln ändå utöva stora tryck i hästens mun. Jämför att gunga gungbräda med ett barn! Ju längre ut barnet sitter så kan det bli lika ”tungt” (tryck) som du själv som vuxen.

I tighta hästmunnar kommer ett oledat bett trycka mot gommens sidor också, så det får gärna vara lite svagt bågformat. En bra ”kompromiss” är de raka roterande betten, som ligger mycket mer stilla i hästmunnen än de helt raka. (Foton vid steg 1).

– märk om din unga häst har så kallade vargtänder, Dessa sitter som små ”knoppar” framför främre kindtänderna i överkäken vanligtvis. Vargtänderna kommer när hästen är ungefär 6 månader gammal och bör opereras bort innan hästen ska börja med bett i munnen så de inte skapar obehag.

Tvådelade bett: kan trycka i gom om mittdelen är för stor, eller om bettet är för långt. Hästar är känsliga i sina gommar. Generellt är det få tvådelade bett som inte trycker här.

Vargtänderna är de små plopparna framför främre kindtänderna i överkäken på denna bild.

Betselöverslitna vargtänder, och på undre bilden har de till och med frakturerats. Hästen har försökt skydda sig från bettet genom att bita fast det, vilket lett till att främre kindtändrna slitits.

Bild till höger: motstående tänder i underkäken har då blivit längre och gett skav/påbitningar i gom – detta gör ont, också när hästen äter!

-Hästar som lägger tungan över bettet (yngre hästar oftast) vill återskapa det vacuum de får när de suger upp tungan i gommen (det får svalget att utvidgas så att de kan optimera luftflöde när de andas, en häst kan enbart andas via näsan). Ett bett som tar stor plats eller som stör detta vacuum kan hästen uppleva som obehagligt, läs mer om detta i denna väldigt intressanta artikel:

https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/det-ar-dags…/…

Om Hävstångsbett: dessa ska ha ”aktiv” kedja, och inte vara ledade. Ett ledat hävstångsbett kommer klämma ihop kinderna och det får inte den effekt man vill ha (en häst som lyssnar bättre). Dessa bett ska man inte ha om man är oerfaren ryttare. Ett exempel på när man vill ha dessa: en häst som normalt sett lyssnar på start/stoppsignaler, men kan bli lite väl yster på uteritter/hoppning så det blir nästan farligt att rida. Man kan då ha dubbla tyglar – och rida med den som sitter i vanliga ringen, och när hästen inte lyssnar tar man tag i den andra tygeln som sitter i själva hävstången. Detta använder man tills man ”får igenom” start/stoppsignalerna igen.

Dess bett belastar även ”framåt,nedåt”, dvs vid tygeltag så hamnar de inte mot kindtänderna, och kan i vissa fall rekommenderas till hästar som behöver avlastning där.

Med ”aktiv kedja” menas att kedjan ska sätta stopp när man rört bettet ca 35-40grader från sitt ursprungsläge. En för slapp kedja ger mer hävstångseffekt och gör ondare på hästens underkäke!

(bild från Anders Erikssons bok, Hästens förutsättningar för arbete)

Bilder på bett med port, och de skador de ofta ger på lanerna i underkäken.

Om kandar:

Ska hästen ridas med kandar, så är det viktigt att det inte trycker, klämmer eller belastar fel. Utgångspunkten är bridongbettet, som ska ha hästens vanliga bettstorlek, och så ska stången rymmas ”utanför ” detta med sina skänklar, som på bilden. Man får gå upp 1,5-2 storlekar på stångbettet för detta. Tänk på att ringarna där sidostyckena fästs ska vara lite utåtböjda så de inte trycker in kinderna vid tänderna. Stångbettet ska ligga precis framför bridongen som på bilden, och helst inte ha någon ”port”/”tungfrihet”, bättre är en lite jämnt bågformad stång. Även här kan det vara klurigt med små hästmunnar där hingstbetarna sitter längre bak.

Om bettlösa träns: Christine blev intervjuad angående bettlösa alternativ i Tidningen Ridsport (artikel från 24 sept-2024),
här kan du läsa mer om det:

https://www.tidningenridsport.se/sju-fakta-om-att-rida-utan-bett/

Om nack-och sidostycken: nackstycket kommer trycka för hårt om sidostyckena är för korta/drar upp mungiporna, som beskrivet ovan. Om trycket i nacken är högt kan det jämföras med att rida med för trång ridhjälm.

Nackstycket ska inte heller trycka på öronbaserna – öronen ska få plats att röra sig fritt, märk med fingrarna här. Pannbandet får inte vara för kort, då kommer det dra fram sidostyckena så att de ligger mot de känsliga käklederna, försök anpassa så att sidostyckena hamnar en bit ifrån käklederna.

Tänk också på att inte huvudlagets spännen ligger an mot käkleden.

Sidostycke som trycker in på käkleden, samt bild till höger på var den sitter på hästens huvud/skalle.

”Anatomiskt” träns- men inte så anatomiskt för denna häst. Nackstycket trycker mot öronbasen, och sidostyckena trycker mot käklederna.

Tips på huvudlag: Kollega Heidi Nielsen i Danmark har tagit fram ett huvudlag som helt kan anpassas efter din häst, man mäter olika delar av hästens ansikte och får då ett helt måttanpassat huvudlag.
Läs mer här: gentlebridle.dk

Om nosgrimmor:

En bra sida som sammanfattar forskning om dem är här: https://s3.amazonaws.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/sites/2147549522/themes/2149559392/downloads/2c1f14-80a-c000-3155-1f5eaafe2a0_PS_Nosebands.pdf

-Kortfattad sammanfattning:

En för hårt spänd nosgrimma enligt ISES/forskningen:

Hur ska nosgrimman sitta då?

Skippa helst ”snokremmen”/aachenremmen. Gapar hästen, fråga dig istället varför och ändra grundproblemet.

Du ska:

Hööks huvudlag Fairfield Lingus, som är ett trevligt alternativ.

Hästen kan bara andascmed näsborrarna, och behöver kunna utvidga dem vid arbete. Tryck inte in dem med nosgrimmor och remmar!

Strunta helst i att använda aachenrem (”snokrem”). Varför behövs den ens? Om hästen gapar vill den säga något, åtgärda det isåfall – antingen bettet eller handen som håller i det!

Bettskador är vanliga, här är lite egna foton på vad vi ser i hästarnas munnar:

Foton till vänster: kraftigt betselöverslitna främre nedre kindtänder av för långt bett.

Mitten: tryckskada på lan i underkäke av stångbett

Höger: svår skada i tandkött framför främre kindtanden, där kom upp benbitar vid rensning. Ett för långt tvådelat bett med för högt tryck i tyglarna har använts.

Bilder på betselöverslitna vargtänder där hästen av smärta lyft upp bettet mellan kindtänderna som slitits onormalt, vilket lett till gombitningar av motstående tänder och därmed mer smärta. Vargtänder bör alltid opereras bort om hästen ska ha bett.

Alla bilder visar olika lanskador av oledade bett. Den nederst till vänster hade fått ful infektion där det kom benbitar och var från skelettet. Stångbett med för hård hand. Till höger: det är inte alltid skadorna syns, på övre och undre bilden visar jag hur jag får flytta slemhinnan för att skadan ska synas bättre över lanen.

Vi deltar årligen på internationella hästtandvårds-konferenser och där är nästan alltid uppdateringar
och diskussioner om hur man bör (och inte bör) betsla sin häst optimalt.

 

Hur kan formen på betttet påverka din häst

Här är mer om betsling:

http://www.djurtandvardskliniken.se/betslingens-grunder.html

Här är några korta tips och tankar om betsling som är viktigt att komma ihåg;

-Alla bett är potentiella vapen i hästens mun – beroende på handen som håller i tygeln!

-en hästmun är ett tuggsystem – och när munnen är stängd finns ingen plats för bett i munnen. Så tjockae bett eller bett med ”tungfrihet” är inte nödvändigtvis ”snälla”.

-anpassa bettstorlek och utrustning efter hästen, inte tvärtom!

-känn längs lanområdet i hästens munhåla när hästen har betsel i munnen – du ska få plats med två fingrar mellan bettet och främre övre kindtanden.

Utgår från Malmö

Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne

Öppettider

Måndag-Fredag
8:30-16:00

Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.