Om betsling- vilket bett ska jag välja till min häst?

Vi deltar årligen på internationella hästtandvårds-konferenser och där är nästan alltid uppdateringar och
diskussioner om hur man bör (och inte bör) betsla sin häst optimalt.

Här nedan följer lite av vad du som hästägare
kan tänka på

Längre ner är en serie i 9 delar om betsling:

Hur kan formen på betttet påverka din häst

Betsling Del 1

Hur tänker du när du ska tillpassa ett bett till din häst?
Hur tänker du omkring storlek, passform och typ av bett?
Och kanske viktigast av allt, VARFÖR använder du (just det) bettet?
För att din tränare säger att din häst ska ha det? För att så har man alltid gjort? För att du läst att det bettet är ”snällt”? För att din häst inte lyssnar? För att din häst är besvärlig och joxar mycket med munnen med bett i munnen eller kastar med huvudet/drar i tyglarna?

Betsling Del 2

Mina tankar omkring betsling:
Ett bett ska ligga stabilt och stilla i hästens mun utan att ha delar som klämmer eller trycker på mjukdelar eller laner/tänder.
Jag jämför det med lite med att likna det vid en bekväm joggingsko när du är ute och joggar – om skon klämmer eller trycker någonstans, kan du prestera bra då?
Ett bett ska vara lite samma för hästen – ligga utan att störa, men som en fin kommunikation till din hand, som du förhoppningsvis håller stilla och inte har särskilt mycket tryck i. Ett bett som är anpassat till hästen skadar den inte i munnen, såvida man inte är våldsam i kontakten i handen till den. Ett bett som hästen trivs med håller hästen stilla i munnen och söker kontakt till (förutsatt att din hand erbjuder en fin kontakt till hästens mun).

Vad tror du om det?

Betsling Del 3

Vilket bett ska hästen ha?
När vi gör en munhåleundersökning (där hästen får lugnande, blir undersökt och får åtgärdat vad som behöver göras och en fortsatt plan) ingår alltid att gå igenom hästens bett och hur just den ser ut i munnen för att optimera vilket/vilka bett den kan tänkas trivas i.
Vi kan inte säga att det finns något bett som faktiskt passar alla hästar och alla hästar kan inte ha raka bett som många verkar tycka är ”snälla”.
Alla hästar ser olika ut i munnen och behöver få betten anpassade efter det så att de inte skadar hästen.
Vi kommer att dela med oss av lite allmänna tips som kan vara till hjälp när du väljer bett till din häst kommande dagarna.
Vill du veta mer får du gärna boka munhåleundersökning med betselgenomgång, då det är lättast att undersöka hästen när den fått sedering (lugnande). Många gånger visar hästen symptom vid ridning/med bett på grund av tandrelaterade orsaker som behöver åtgärdas först, men inte sällan ser vi skador/slitage i hästens mun/på tänderna som orsakats av fel tillpassade bett.

Och vi hjälper er gärna och vill gärna diskutera din hästs bett och förutsättningar med dig.

Betsling Del 4

Betseltillpassning för att optimera hästens prestation och undvika betselorsakade skador:
1. Jag brukar börja med att (när hästen är sederad) känna med mina pekfingrar mot varandra som ett bett i hästens mun när den är stängd, för att märka hur mycket plats hästen har för att ha ett bett där. Här märks direkt om lanerna i överkäken till exempel trycker mot mina fingrar, då kan den inte ha ett rakt bett eller bett med ledade ringar som står uppåt för de kommer orsaka tryck.

Betsling Del 5

2. Nästa steg är att känna hur eftergivliga mungiporna är – araber har ofta små munnar, där mungiporna hamnar nära hingsttänderna om de är valacker och där hingsttänderna sitter längre bak, så det blir mycket svårt att hitta ett bra ”bettläge”. Shettisar istället har mungiporna där kindtänderna är pga deras mindre huvuden, så bettet kommer hamna mellan tänderna och skada dem. Och så finns det ju alla varianter däremellan! Och märk om din unga häst har så kallade vargtänder, då ska de tas bort innan hästen börjar med betsling. Dessa sitter som små ”knoppar” framför främre kindtänderna i överkäken vanligtvis.

Betsling Del 6

3. Steg tre är att känna hur mjukt bettet ligger mot mungiporna. Optimalt är att det ligger med mjuk kontakt utan att ”dra” i mungiporna, som är känsliga för syrebrist pga nedsatt blodflöde av betseltrycket. Med långa perioder av detta kommer mungiporna börja med att tappa pigment (de blir vita där) sen bli förtjockad hud, för att till slut spricka upp. Det gör ont på hästen. Och du får inte tävla. Dessutom, om hästen alltid har uppdraget bett, blir det som en permanent förhållning – hur ska den kunna känna din eftergift på ett bra sätt då? (Jämfört med om bettet ligger med mjuk kontakt).

Betsling Del 7

Mer om betseltillpassning:
4. Nästa steg- bettets längd. Det ska ligga an mot mungiporna utan att klämma, och när du håller det rakt ska det inte sticka ut på någon sida. Ett bett med rörliga ringar kan härmed nypas, så jag brukar rekommendera fasta ringar.
Är bettet för långt, kommer det ligga mot mungiporna men bli lite ”hängande” inne i hästens mun. Där, i gommen, finns reflexer som har fysiologisk funktion när hästen äter att föra maten mot kindtänderna när det trycker där. Ett bett som trycker där kommer således orsaka hästen obehag och utlösa reflexerna så att hästen ”flippar” bettet bakåt, så det hamnar mellan kindtändera om och om igen, och orsaka slitage där.

Bilderna visar hur bettet sliter på tänderna när hästen flippat det bakåt (över resp. Underkäke), samt tänder där bett slitit ner dem, vilket är mycket vanligt. Går det långt så är slitaget så starkt så pulpan blottas på tandytan.

Betsling Del 8

Övrigt om betsling:
-Bra att tänka på: ett tredelat bett bör ha de ledade ringarna så att de blir ”liggande” mot tungan, inte stående- då kommer de trycka onödigt hårt mot gom och laner. Känn med fingret mellan gom och de ledade ringarna när hästen har munnen stängd. Trycker det någonstans? På fotona illustrerar jag hur jag menar. På andra bilden är det det översta bettet som har ledade ringar som blir liggande i hästens mun, alltså det bett som är bäst. Bra att tänka på när man köper tredelat, då jag inte är säker på att bettillverkarna har gjort det.
-Märk också om bettet ligger mot hingsttänderna, isåfall får man höja bettet lite om det finns plats, eller ha ett annat bett.
-Man kan känna var kindtänderna slutar utanpå kinden – man ska gärna få plats med två fingrar mellan kindtänderna och bettet. Annars kommer mungipor/kinder att klämmas och skadas.
-Hästar som lägger tungan över bettet (yngre hästar oftast) vill återskapa det vacuum de får när de suger upp tungan i gommen (det får svalget att utvidgas så att de kan optimera luftflöde när de andas, en häst kan enbart andas via näsan). Ett bett som tar stor plats eller som stör detta vacuum kan hästen uppleva som obehagligt, läs mer om detta i denna väldigt intressanta artikel:

Betsling Del 9

Och här är en film där jag visar lite av det jag skrivit om senaste dagarna:
Så, vilket bett ska din häst ha?
När du tillpassat bettet efter de instruktioner jag visat, får du till sist ”fråga” din häst vad den tycker. Den ska hålla bettet stilla med stängd, avslappnad mun under ridpasset. Dra inte å åt nosrem för hårt (den klämmer också på viktiga strukturer och klämmer in kinderna mot tänderna -> obehag.
Lycka till!!!

Här är mer om betsling:

http://www.djurtandvardskliniken.se/betslingens-grunder.html

Här är några korta tips och tankar om betsling som är viktigt att komma ihåg;

-Alla bett är potentiella vapen i hästens mun – beroende på handen som håller i tygeln!

-en hästmun är ett tuggsystem – och när munnen är stängd finns ingen plats för bett i munnen. Så tjockae bett eller bett med ”tungfrihet” är inte nödvändigtvis ”snälla”.

-anpassa bettstorlek och utrustning efter hästen, inte tvärtom!

-känn längs lanområdet i hästens munhåla när hästen har betsel i munnen – du ska få plats med två fingrar mellan bettet och främre övre kindtanden.

Utgår från Malmö

Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne

Öppettider

Måndag-Fredag
8:30-16:00

Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.